Den svenska restaurangscenen har utvecklats enormt mycket de senaste årtiondena. Idag finns det många svenska restauranger i världsklass. Med andra ord behöver du inte längre åka utomlands för att kunna avnjuta gastronomiska upplevelser. Här kan du läsa mer om Sveriges bästa restauranger.

Frantzén

Frantzén är Sveriges första och enda trestjärniga Michelinrestaurang. Björn Frantzén stängde sin tidigare restaurang i Gamla Stan i Stockholm för att öppna upp på nytt i nya lokaler. År 2016 slog han upp dörrarna i en fantastisk sekelskiftesbyggnad på Klara Norra Kyrkogata på Norrmalm i Stockholm. Koncepten var något som Sverige aldrig tidigare skådat. 23 gäster bjuds på en gastronomisk upplevelse fördelat på olika våningar i restauranger. Här kan gästerna endast välja avsmakningsmenyn som består av 10 rätter och mängder av smårätter. Menyn kostar 3500 kronor och samma pris gäller för lunch och middag. Utöver det kan gästerna köpa vinpaket eller ett alkoholfritt dryckespaket. Köket utgörs av nordiska smaker tillagade med moderna tekniker. Den som vill knipa en av platserna måste dock vara på hugget. Restaurangen blir snabbt fullbokad vid bordssläppet som sker klockan tio på morgonen den första varje månad.

Daniel Berlin Krog

Daniel Berlin Krog i Tranås i Skåne anses vara Sveriges bästa restaurang utanför huvudstaden. Här serveras närodlade råvaror från den egna trädgården och växthuset. Resterande råvaror kommer från närliggande gårdar på Österlen. Det är bara drycken som kommer från andra länder. Restaurangens dryckeslista är mycket imponerande där nya trendiga viner blandas med gammaldags klassiker. Dessutom finns det många spännande alkoholfria alternativ som komponeras ihop med de olika rätterna som avsmakningsmenyn består av. Restaurangen serverar både lunch och middag. Lunchmenyn är billigare än middagsmenyn. Daniel Berlin har utsätts till Kockarnas Kock och restaurangen har två stjärnor i Michelinguiden. Restaurangen har också listats som en av världens 100 bästa restauranger och vissa spår att Daniel Berlin Krog kan bli Sveriges andra trestjärniga restaurang.